7 trin der viser, hvordan du pakker og flytter du IKEA møbler

Når tiden er inde til, at du skal flytte hjem (igen), er et af de store problemer, du skal løse, hvad du skal gøre med dine møbler – vil du flytte nogle af dem med dig, eller vil du bare efterlade de store ting bag?

Ud over at bekymre dig om dine almindelige møbelenheder, skal du også tage en beslutning om eventuelle IKEA-møbler, du måtte eje. IKEA møbler er både sjove og overkommelige, og de har en særlig tiltrækningskraft i sig selv, især når du har samlet dem med dine egne hænder.

Det allerførste spørgsmål, du skal svare på, er, om det er besværet værd at flytte dine spånplademøbler hele vejen til det nye hjem. Du bliver nødt til at tage et par faktorer i betragtning, før du kan træffe en informeret beslutning.

Og hvis du beslutter dig for at flytte dine IKEA møbler med dig, hvad er så den bedste måde at beskytte dem på, så de overlever den kommende flytning uskadt? Husk, at det er lidt anderledes at flytte IKEA møbler til et nyt hjem end at flytte møbler i massivt træ. Hvorfor? Spånplademøbler er langt mindre robuste end møbler i massivt træ, hvilket betyder, at der er en større chance for, at de bliver beskadiget under flytningen.

Hvordan pakker og flytter man IKEA møbler sikkert? Følg disse 7 trin for at finde ud af det.

Trin 1. Tjek om det er det værd at flytte dine IKEA møbler

IKEA møbler

 

Først og fremmest laver du en risikovurdering, inden du skynder dig at pakke og flytte dine IKEA møbler til det nye hus.

Kan det overhovedet betale sig at flytte IKEA møbler? Der er et par ting, du skal vide, før du kan træffe det rigtige valg i netop din sag.

 • IKEA møbler er ikke kendt for deres styrke og robusthed. Hvorfor? Den er lavet af spånplader – et konstrueret produkt, der er fremstillet af træflis og en syntetisk harpiks, som presses og ekstruderes under produktionsprocessen. Grundlæggende betyder det, at dine monteringsklare møbler måske ikke overlever flytningen, især hvis de skal skilles ad i det gamle hjem og sættes sammen igen i det nye.
 • IKEA møbler er rimeligt overkommelige, i hvert fald i de fleste tilfælde. Hvad dette betyder er, at hvis du tilfældigvis flytter på tværs af landet, vil du sandsynligvis betale flere penge for transporten af dine trykplader end for at købe helt nye IKEA-møbler efter flytningen. Gør det regnestykket og se selv – hvis tallene ikke virker til din fordel, så giver det ingen mening at pakke og flytte dine IKEA-møbler på tværs.
 • IKEA møbler har sjældent nogen sentimental værdi, så det burde være meget nemmere for dig bare at kassere dine spånpladestykker uden at fortryde. Hvis du havde uvurderlige antikke møbler i huset, så havde tingene været helt anderledes.

2. Afgør, om du skal skille IKEA møblet ad

IKEA møbler

 

Skal du skille IKEA møbler ad, når du flytter? Det rigtige svar på dette spørgsmål afhænger primært af, hvilke typer IKEA møbler du ejer. Her er, hvad du bør vide, når du prøver at finde ud af, om du skal flytte dine IKEA-stykker, som de er, eller du bør skille dem ad først for at gøre tingene lettere for dig selv.

 • At flytte IKEA møbler uden at skille dem ad først er den nemmeste mulighed, forudsat at enhederne kan passere sikkert gennem alle døråbninger, gange, hjørner og endda trapper i dit hjem. Mål stykkerne op, og hvis de kan tages sikkert ud af hjemmet, så skal du bare pakke dem ind i beskyttende tæpper.
 • At flytte IKEA møbler, da det måske er nemmere med hensyn til tid og kræfter, men det er sandsynligvis ikke den sikreste mulighed, du har. Bemærk, at de skruer, bolte og dyvler, der holder stykkerne sammen i fladpakkemøbler, kan blive noget løse, når enhederne flyttes rundt, og spånpladeelementerne kan knække eller revne på grund af den ekstra belastning.
 • Der er risici forbundet med at flytte IKEA-møbler til et nyt hus på begge måder, men som en tommelfingerregel bør du overveje at skille de store møbelenheder, der er klar til at samles, såsom kommoder, senge og bogreoler, for en sikrere og nemmere håndtering. Du kan dog stadig lade mindre enheder som skuffer og natborde være færdigmonterede som en måde at fremskynde flytningsprocessen i begge ender.

3. Tag billeder af dine samlede IKEA møbler

IKEA møbler

 

Det siges, at et billede siger mere end tusind ord, og når du flytter dine IKEA møbler til et nyt hus, vil du sandsynligvis finde ud af, at dette ordsprog er mere sandt, end du måske tror.

Før du går i gang (forstå at skille de store IKEA-stykker, du ejer), anbefales det på det kraftigste at tage flere billeder af varerne, som de er – det vil sige færdigmonterede. Hvorfor? Det er nemt at gætte, at du muligvis skal bruge disse referencebilleder i det nye hjem under genmonteringsprocessen.

Så brug dit digitalkamera til ikke kun at tage billeder i fuld størrelse af møblerne på afstand, men også nærbilleder af den måde, hvorpå segmenterne af hver enhed er fastgjort til hinanden. Tag adskillige billeder af de pletter, der indeholder eventuelle fastgørelseselementer, til at tjene som guide, når du sætter dem sammen igen på det nye sted.

Hold billederne sikre under din flytning – det er bedst at uploade dem til en online storage-skytjeneste som f.eks. Google Drev eller Dropbox.

4. Følg instruktionerne for at skille dine IKEA møbler delvist ad

Følg instruktionerne

 

Du bliver nødt til at have den korrekte demonteringsvejledning, før du begynder at adskille dine store IKEA møbler sikkert.

Følg IKEA monteringsvejledningen baglæns for at adskille dine IKEA møbler sikkert.

Der er flere ting, du skal huske på, når det kommer til brug af instruktioner til at skille dine IKEA stykker ad.

 • IKEA møbler skal skilles ad i en bestemt rækkefølge, blot fordi de er blevet samlet på samme måde. Manglende overholdelse af den forudindstillede rækkefølge kan føre til skader – noget usandsynligt, men stadig muligt afhængigt af den konkrete IKEA møbelmodel. Så tag ingen risici.
 • IKEA møbler skal skilles ad i en bestemt rækkefølge, blot fordi de er blevet samlet på samme måde. Manglende overholdelse af den forudindstillede rækkefølge kan føre til skader – noget usandsynligt, men stadig muligt afhængigt af den konkrete IKEA-møbelmodel. Så tag ingen risici.
 • Bare rolig, hvis du ikke kan finde samlevejledningen til dine IKEA møbler. Besøg bare IKEAs hjemmeside og søg efter møbelmodellen: IKEA Monteringsvejledning.
 • Det er overflødigt at sige, at den monteringsvejledning, du bruger til at skille dine IKEA-møbelenheder ad, hjælper dig med at samle disse stykker igen, når du befinder dig i det nye hjem.

5. Sæt et mærkat på hvert adskilt møbel

Mærkat

 

Så snart du begynder adskillelsen, er en vigtig ting, du skal gøre, at mærke hvert møbelelement, når du skiller det ad. Korrekt mærkning af dine IKEA møbler er afgørende, fordi det kan spare masser af værdifuld tid efter flytningen.

Skriv ikke direkte på møbelkomponenterne – i stedet skal du sætte små stykker malertape på emnerne og mærke dem derefter. Sørg for at bruge malertape og ikke almindeligt indpakningstape, da sidstnævnte sandsynligvis vil beskadige overfladen på dine IKEA møbler.

I lighed med mærkning af flyttekasser, skal du blot bruge et mærkningssystem, der giver mening under genmonteringstiden. For at gøre tingene enkle, kan du vælge at bruge følgende møbelmærkningsmønster.

 • Fra top til bund.
 • Fra højre til venstre.

Ved at have samlevejledningen med dig og have de enkelte dele mærket korrekt, skulle du ikke have problemer, når det er tid til at stille dine møbler tilbage på det nye sted.

Et andet vigtigt aspekt af IKEA-møbelafmonteringsarbejdet er at opbevare alle små fastgørelseselementer – skruer, bolte, dyvler, hængsler osv. – på et sikkert sted, f.eks. inde i en forseglelig plastikpose. Når du er færdig med at skille en enhed ad, skal du bruge en permanent markør til at skrive navnet på møbelet ned på plastikposen, som de små elementer kommer fra.

6. Pak dine IKEA møbler ind i flyttetæpper

IKEA møbler

 

Det er tid til at beskytte dine IKEA møbler, uanset om du allerede har skilt dem ad, eller du har besluttet at beholde dem, som de er. Uanset hvilken vej du beslutter dig for at gå, bør du ikke lade møblerne forlade dit hus uden at være godt polstret med de rigtige emballagematerialer.

Grundlæggende er den nemmeste måde at beskytte IKEA møbler på ved at pakke hvert afmonteret stykke ind i tykke møbeltæpper eller almindelige badehåndklæder. Når du har gjort det, skal du bruge stykker tape til at holde puderne på plads.

Nogle gange giver det mening at bundte et par mindre møbelelementer sammen for at spare plads og pakkematerialer, så gør det gerne, så længe du bruger et par ark pakkepapir mellem stykkerne for at undgå direkte træ-til-træ-kontakt.

Hvis du flytter et IKEA-stykke, som det er, uden at skille det ad, så bliver du nødt til at pakke hele enheden ind i tykke, bevægelige tæpper for at forhindre, at de bliver skåret, ridset eller bulet under selve transporten.

Desuden, hvis du tilfældigvis beholder de originale papkasser, der indeholdt dine IKEA-møbler, da du første gang købte dem, så bør du bruge dem til at beskytte stykkerne på vejen.

7. Flyt dine IKEA møblerne med største omhu

IKEA møbler

 

Følg disse møbelflytningstrin, og du vil snart samle dine IKEA-møbler igen i det nye hjem.

Når du har pakket dine IKEA møbler, er det tid til at transportere dem sikkert til det nye sted.

Det første skridt er at tage dem ud af dit hjem uden skader. Hvis du allerede har adskilt nogle af IKEA-enhederne helt, så skulle du ikke have nogen problemer med dette trin.

Men hvis du flytter nogle af dine IKEA møbler uden at have dem adskilt først, så bør du bede et par venner om at hjælpe dig med at tage de store stykker til lastbilen udenfor. Når du er inde i køretøjet, skal du bruge stropper eller stykker reb til at fastgøre møbelenhederne, så de ikke flytter sig rundt under transporten.

Du bør også overveje at bruge en flyttevogn for at gøre tingene nemmere og sikrere, når du flytter møbler til et andet hjem – ikke kun IKEA, men også andre typer møbler.

Husk, at nogle professionelle flyttefirmaer ikke flytter møbler, der er klar til at samles, medmindre de er blevet skilt ad først. Hovedårsagen er, at IKEA-møbler og IKEA-lignende møbler normalt ikke overlever en boligflytning på grund af deres nedsatte styrke og holdbarhed.

Sørg for at kontakte de bedste flyttefirmaer i dit område, hvis du har brug for professionel hjælp til at flytte dine IKEA møbler eller dine ikke-IKEA møbler.